×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 911
Wednesday, 21 January 2015 11:22

В Царево стартира изграждането на крайбрежна алея към кв.Василико

Rate this item
(2 votes)

Кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев направи днес символична първа копка на важен за развитието на инфраструктурата на града проект. Проектът “Срещата на морето и природата с туризма” е по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция и се изпълнява в партньорство със „Съюз за предоставяне на услуги на селата” към Областна Управа гр.Люлебургаз, Турция.

На събитието присъстваха още зам.кмета Станислав Добрев, секеретаря на Община Царево Мария Конярова, административният директор на фирмата изпълнител – „Трейс – Бургас” ЕАД инж.Александър Петков, общински съветници, служители и граждани.

„Започваме така бленуваната от десетилетия алея, която ще свърже стария и новия град на Царево в залива на пристанището. Договорите вече са подписани, работата е разделена на два проекта – единия получи финансиране от Трансгранично сътрудничество, а другия от Местната инициативна рибарска група. Наистина ще вложим огромни усилия всичко това да приключи до началото на сезона. Имаме уверението на фирмата изпълнител, че нашите гости ще могат да се разхождат по нея в началото на сезона. Изграждането на тази пешеходна и велоалея e още една част от един по-мащабен проект за свързването на Лозенец с Царево”, заяви кмета Лапчев.

С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на панорамната, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико. Така ще се осигури достъп до това красиво място и ще се продължи с облагородяването на гр.Царево като цяло.

Целта на проекта е да се обособи атрактивно, модерно и обезопасено крайбрежно пространство, където ще могат да се съчетават възможностите за отдих и забавление на жителите и гостите на града.

Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико.

Алеята е с дължина 250 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. Едната зона е предвидена за велосипедна алея с широчина 2 м. и ще бъде от асфалтова настилка. Втората зона е пешеходна алея с широчина 3.40 м. и е предвидена да се изпълни от щампован бетон. В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дървени дъски, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 10 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив.

Подходите към алеята са предвидени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца. Разбира се, ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.

На алеята ще бъде монтиран телескоп за наблюдение. Това ще бъде допълнителна атракция за жителите и гостите на града.

В рамките на проекта се предвижда организиране на фотоконкурс и изложба, както и издаване на албум със снимките на участниците.

Проектът е на стойност 395 323,29 евро за двата партньора и се финансира на 100% от програмата. Бюджетът за Община Царево е 187 256 евро.

Община Царево е спечелила и проект „Пешеходна и велосипедна алея – южен бряг пристанищен залив гр. Царево” по Стратегия за развитие на „Местна инициативна рибарска група Приморско – Созопол - Царево“. Има подписан договор с фирмата изпълнител и в най-скоро време започва и неговото реализиране.С безвъзмездна финансова помощ по този проект ще се извърши реконструкция на останалата част от крайбрежната алея в частта и от свързването на пешеходната част, започваща от асфалтов път между стария и новия град до първите къщи в кв. Василико (пред Българо-Германски център). Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на Ел. и ВиК инсталации. Проектът е на стойност 300 хил. евро и се финансира на 100% от Стратегията.

Така тази необитаема доскоро зона ще се превърне в любимо място за отдих на жители и гости на гр.Царево.

Read 5602 times
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево