Понеделник, 12 Юни 2023 09:32

„Вкус (на) Странджа“ – фестивал на храните в Странджа

Оценете
(0 гласа)

     

С много емоции и кулинарни ястия се проведе първият Фестивал на храните в Странджа ,,Вкус (на) Странджа‘‘.

Иновативното културно събитие, което се състоя в два дни - на 27 май 2023 в гр. Малко Търново и на 9 юни 2023 в гр. Царево, се осъществява в изпълнение на спечелен проект на Местната инициативна група „Царево Малко Търново“, с подкрепата и участието на Общините Царево и Малко Търново, местните читалища, сдружения и граждани и има за цел да популяризира характерни за региона храни и напитки.

И в двата града празникът официално бе открит от кметовете на двете общини - инж. Георги Лапчев – кмет на Община Царево и Илиян Янчев - кмет на Община Малко Търново.

На специално подредени щандове, местни жители предлагаха вкусни, традиционни и разнообразни специалитети, приготвени по автентични рецепти от всички краища на региона. Проведоха се конкурсите за ,,Най–атрактивен щанд‘‘, ,,Най–пивка ракия‘‘, ,,Най-вкусно маринована риба‘‘, ,,Най–вкусно сладко от смокини‘‘, ,,Най–напета мома“ и „Най-напет юнак‘‘. Жури оцени най-добрите, а победителите в конкурсите бяха отличени с грамоти. Посетителите имаха възможност да видят как се приготвя стъпка по стъпка странджански зелник по ахтополски и малкотърновски, месене на тесто и приготвяне на баница ,,плакета‘‘ по странджански, биене на хайвер по ахтополски, боб със свинско в ,,куфар‘‘, „боб с кука“ по малкотърновски, печено агне с дроб сърма по бродиловски, а за най-малките бяха организирани кулинарни работилнички, в които децата сътвориха сами здравословни кулинарни изкушения.

Кулминацията на събитието в Малко Търново бе демонстрация от шеф Станислав Райчев (победител от Masterchef 2018), който приготви неустоимо вкусна вариация на салата „Ропотамо“, а в Царево звездата от Hell's Kitchen 2020 шеф Атанас Балкански, показа уникална рецепта за миди с булгур по Мичурински.

Фестивалът бе съпътстван с богата музикална програма, а всички приготвени ястия, бяха раздадени за дегустация на присъстващите на празника.

Фестивалът „Вкус (на) Странджа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., процедура  BG06RDNP001-19.476 - Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ в частта на малките пилотни проекти на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“, съфинансирана от ЕЗФРСР, Административен договор № РД 50-65-17.11.2022 г.

Прочетена 304 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево