×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 912
Вторник, 23 Декември 2014 09:56

НЧ "ИСКРА" с. ЛОЗЕНЕЦ

Оценете
(0 гласа)

         Лозенец  е малко курортно селище, разположено на брега на Черно море в подножието на Странджа планина.

            През 1952 г. жителите на неотдавна заселеното село Ембелец /Лозенец /, решават да създадат Читалище, място за наука, просвещение и духовно израстване. Първата задача, която си поставят членовете му, е създаването на читалищна библиотека. Годините са били бедни и трудни, но това не е попречило да се съберат първите книги за библиотеката – всички са били дарение. Библиотеката към читалището обслужва както жителите, така и гостите на Лозенец през летния туристически сезон. Правят се и първите стъпки за организирана културно-просветна дейност.

Няколко години по-късно е създадена женска група за автентичен фолклор. Създадена е да съхрани и запази традициите и обичаите в родното ни село. Преминала през школата на достойни художествени ръководители като: Иван Попов, Тодор Чернаев, Златка Ставрева и Георги Димов, групата представя красотата на Странджанската песен в регионални, национални и международни фестивали.

            От две години към читалището работи  детски танцов състав. Голям е ентусиазма и старанието, което влагат децата в изучаването на българските народни танци, това може само да ни радва. Самодейците  се включват най-активно в отбелязването на всички празници от народния календар - Бабинден, Кукеровден, Лазаровден, Великден, Никулден, Коледа. Подреждат се и много разнообразни по тема изложби.

            Народните читалища в България са явление, каквото няма в нито една друга страна. Те са извор на българщината и ярко превъплащение на народните традиции, бит и душевност. Пред тях стои сложната и отговорна задача да съхраняват традициите, като средище на културата. Това е и основната задача на нашето Читалище.

            Председател на читалището е Мария Желязкова, а секретар – Соня Тодорова. Фейсбук страницата, на която може да видите информация за нас е Кметство Лозенец.

Телефон за връзка: 0590/57281.

Прочетена 3872 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево