Четвъртък, 19 Септември 2019 15:39

ПРОЕКТОБЮДЖЕТ ЗА 2020 ГОДИНА И АКТУАЛИЗИРАНА СРЕДНОСРОЧНА БЮДЖЕТНА ПРОГНОЗА ЗА 2021 И 2022

Оценете
(0 гласа)

ПРОЕКТОБЮДЖЕТ ЗА 2020 ГОДИНА И АКТУАЛИЗИРАНА

СРЕДНОСРОЧНА БЮДЖЕТНА ПРОГНОЗА ЗА 2021 И 2022

           

Източник: сайта на МФ

„Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2020-2022 г. е изготвена на основание чл. 72 от Закона за публичните финанси и в съответствие със сроковете и изискванията за първия етап от бюджетната процедура за 2020 г. и е одобрена с Решение № 195 от 11 април 2019 г.

В нея са включени средносрочните икономически перспективи и основни допускания, правителствените фискални цели и политики за прогнозния период, както и тавани на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и/или на бюджетните взаимоотношения за следващите три години.“

С Решение на Министерски съвет №52 от 31.01.2019г. е открита бюджетната процедура за 2020 година. След приключване на 1-ви етап, Министерски съвет разглежда и одобрява с Решение №195 от 11 април 2019г. Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2020-2022г., която е изготвена на основание чл.72, ал.1 от Закона за публичните финанси.

На основание т. 2.2.2. от решението, в изпълнение на чл.67, ал.6 от Закона за публичните финанси, Министъра на финансите изготви Указания за подпомагане на първостепенните разпоредители с бюджет при разработването на на проектобюджетите си за 2020 година. В съответствие с указанията на МФ, първостепенните разпоредители с бюджет, в т.ч. кметовете на общини разработват и представят в МФ проектобюджетите си и актуализирани бюджетни прогнози.

Във 2-ри етап на процедурата МФ прави оценка на проектобюджетите за 2020г. и на прогнозите на ПРБ и изготвя есенната макроикономическа прогноза, което е и първата стъпка към разработването на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020г.

Информацията за прогнозата се предоставя под формата на справка в табличен вид, съгласно Писмо № БЮ-3/30.08.2019г. и се внася в Общински съвет за одобряване, съгласно чл.83, ал.2 от Закона за публичните финанси.

Приоритет в годишните цели заемат публичните услуги със социална насоченост, икономическо развитие и подобряване на жизнената среда, решаване на екологични и инфраструктурни проблеми, инвестиции в образованието, културата, здравеопазването и социалните дейности, разширяване обхвата на публичните услуги, подобряване на тяхното качество и разширяване обхвата на електронните услуги, чрез повишаване ефективността на публичните разходи.

Приходите са планирани на база действащата нормативна уредба. Очаквания ръст на собствените приходи ще се дължи основно на усилия за повишаване събираемостта както на текущите задължения, така и на тези от минали години и засилен контрол, чрез проверки за актуалността на информацията в подадените декларации.

Като база за разработване на трансферите за местна дейност и целева субсидия за капиталови разходи за периода 2020-2022г. са заложени одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019г. размери, съгласно указанията на Министерство на финансите.

Разходната част е изготвена в съответствие с общите указания и насоки за разработване на бюджетната прогноза, дадени от БЮ-3/30.08.2019г. и основните допускания от Решениета на МС за одобрената Средносрочна бюджетна процедура за периода 2020-2022г.

Прогнозните средства за заплати и осигуровки за местните дейности са разчетени на база увеличение на МРЗ за всяка година. Текущите разходи са прогнозирани на база прогнозна инфлация, като с предимство са разходите за издръжка на учебни, детски и социални заведения и дейности.

Приходите от таксата за битови отпадъци се планират в местните бюджети на база определения от общинския съвет размер на таксата и промените в нормативната уредба. Размерът на планираните постъпления от тази такса следва да се обвърже с разходите за дейностите по опазване на околната среда и чистота, в които следва да се включат и отчисленията по Закона за управление на отпадъците. Отразени са и промените, произтичащи от управлението на отпадъците, измененията в количествата генерирани и обработвани отпадъци, увеличението на размера на отчисленията (за 2019 г. – 57лв./т., а от 2020г. и всяка следваща година – 95лв./т.), както и разходите към регионалното депо и др. подобни.

В разходите за издръжка са предвидени средства за обезпечаване дейностите в общината, издръжка на детски градини, детски ясли , детска кухня, ученически столове, здравеопазване, дейности по благоустрояване, поддръжка на водопроводни мрежи, осветление на улици и площади, поддръжка спортни бази, снегопочистване.

При разработване на бюджетната прогноза за периода 2020-2022г. е планирана средносрочна цел за поддържане на балансирано бюджетно салдо, като свободните средства ще бъдат насочени за дофинансиране на делегираните от държавата дейности.

Разходите свързани с обслужването на общинския дълг също са намерили отражение в бюджетната прогноза на община Царево. Годишния размер на плащанията по дълга за всяка отделна година, включващ дължимите главница, лихви, такси и др. плащания по поетия от общината дълг, не надвишава ограниченията по чл. 32, ал 1 от Закона за публичните финанси „Годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка община във всяка отделна година не може да надвишава 15 на сто от средногодишния размер на собствените приходи и общата изравнителна субсидия за последните три години, изчислен на базата на данни от годишните отчети за изпълнението на бюджета на общината.“

Прочетена 2566 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево