×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 911
Понеделник, 23 Февруари 2015 11:43

„Чичовци” на сцената на читалище „Г.Кондолов” в Царево

Оценете
(1 глас)

По покана на кмета на Община Царево ин.Георги Лапчев, ямболският драматичен театър представя на сцената на читалище „Г.Кондолов” в Царево, „Чичовци“ по Иван Вазов, текст който олицетворява народопсихологията на българина и разширява представите ни за следосвобожденската епоха. Постановката е по повод Националният празник 3 март. Засяга се предосвобожденска тематика. Зад смешното и дребнавото, зад делничното и нищожното прозира пробуждането на един народ, намиращ се зад пределите на малкия градец.

Спектакълът ще бъде  игран на сцената на НЧ „Г.Кондолов 1914” гр.Царево на 25 февруари (сряда) 2015 г. от 18 часа. Вход свободен!

След “Епопея на забравените” и “Немили – недраги” Вазов написва “Чичовци”. От дребните факти на един дребен живот авторът успява да създаде атмосфера, която разширява нашите представи за предосвобожденската епоха. Обект на повестта е най- незначителното, което може да ни предложи действителността, онова, пред което историята презрително затваря своите страници. Но зад смешното и дребнавото, зад делничното и нищожното прозира пробуждането на един народ – първият му поглед към света, намиращ се зад пределите на малкото градче, към проблеми, конфликти и събития, които само рефлектират из неговите улички.

Вазовият хумор не се е оказал чак толкова безобразен, защото съгражданите му са искали да го съдят за карикатурните портрети в “Чичовци”. Читателят обаче възприема повестта в цялото й богатство, с убеждението, че тя е между най-значимите произведения на патриарха на българската литератури. Защото в привидно безгрижното ежедневие, в дребнавите сплетни, клюки и вражди, в психиката на народа под робство е стаен, макар и не винаги видим трагизмът. Цялото повествование, както е забавно, занимателно, весело и безобидно – насмешливо, внушава, че трагизмът не е в участта на един или друг герой, в една или друга сцена, той е всеобщ и неговото име е страхът на поробения!

И още нещо – “Чичовци” е създадена с онази свобода на перото, която идва от самочувствието на таланта. Той няма с какво да се съобразява, убеден е, че нищо не може да помътни неговите български образи и картини. Дори пародията, дори шаржът!

Постановка: Борислав Чакринов

Сценография: Алексанрина Игнатова

В ролите: Димитър Димитров, Милен Каракамушев, Михаил Лазаров, Вълчо Янев, Волен Митев, Атанас Жеков – Кроко, Георги Ружичка, Пламен Петков

Прочетена 6012 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево