Печат на тази страница
Сряда, 12 Септември 2018 10:13

Стартира проект по Програма за трансграничнo сътрудничесвто България - Турция, IPA CB005.1.21.072 2014-2020, на 10.09.2018г. в град Къркларели, Турция

Оценете
(2 гласа)

Във връзка с Програма за трансграничнo сътрудничесвто България - Турция, IPA CB005.1.21.072 2014-2020, на 10.09.2018г. в град Къркларели, Турция се състоя контролна среща и символична първа копка на инфраструктурен проект „Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Кърлкарели“.
Официален представител на Община Царево и гост на събитието беше секретарят на общината г-жа Мария Конярова. Сред присъстващите бяха и зам. кметът г-жа Златина Кирякова, кметът на село Лозенец, община Царево г-жа Женя Гандиева, както и служители от общинска администрация гр. Царево.
Стартиралият проект по трансгранично сътрудничество в град Къркларели включва цялостно възобновяване на парк за отдих – подмяна на 60 бр. барбекюта и беседки, направа на нова осветителна система и система за поливане на тревиста растителност с площ 15 дка, обновяване на пешеходна алея с дължина 500 м и напълно реновиране на входна и контролна част на парковото пространство.
Срокът за изпълнение и приключване на проекта в двата града в Република България и Република Турция е 12 април 2019г.
Официалното откриване на изградения вече зелен парк в град Царево, ще бъде на 25-ти и 26-ти септември 2018г..
Той се намира в непосредствена близост до крайбрежната алея, в района на пристанище „Мичурин“ в града. Паркът е изграден съобразно изискванията за достъпна среда и позволява безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни хора и колички с малки деца. Мястото е предпочитано, както от туристи, така и от местните жители. Разположени са пейки, кубове за сядане, декоративно осветление и детска площадка за игра на петанк.
С безвъзмездната финансова помощ по тази европрограма се подобрява градската среда, увеличава се привлекателността на района като туристическа дестинация, чрез по-добро използване на природното наследство и развиването на зелени площи, засилва се трансграничното сътрудничество в туризма.
Стойността на проект„Зелен парк – Природа, релаксация и туризъм в Царево и Кърлкарели е 438 054. 90 евро за двата партньора и се финасира на 100% от трансграничнта програма.
С реализацията на този проект, новият зелен парк се превръща в поредното любимо място за отдих на жители и гости на град Царево.

Прочетена 3185 пъти