Вторник, 07 Август 2018 09:19

Световен симпозиум по мановия мед - 10 години по-късно

Оценете
(3 гласа)

Еврокомисарят Мария Габриел откри "Световния симпозиум по мановия мед - 10 години по-късно" с новината, че Европейската комисия е одобрила кандидатурата на България за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход. Събитието, съпроводено от 15-ия фестивал на Странджанския манов мед се състоя вчера в Царево.
"Кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед е одобрена от Европейската комисия. Това, което предстои, е есента да бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и ако няма възражения от началото на следващата година да имаме още една емблема на България — Странджански манов мед", заяви еврокомисар Мария Габриел. 
Официално обръщение към присъстващите на откриването вчера, отправи кметът на община Царево инж. Георги Лапчев. Сред гостите на събитието бяха г-н Вълчо Чолаков - областен управител на област Бургас, г-жа Лидия Станкова - директор на Областна дирекция “Земеделие”- гр. Бургас, директора на Областна дирекция на ДФЗ г-жа Ваня Зунева, д-р Георги Митев - директор на ОДБХ Бургас, г-жа Ваня Статкова - гл. експерт дирекция „Директни плащания и схеми за качество”, инж. Михаил Михайлов - председател на Обединения български пчеларски съюз, г-н Манол Тодоров - председател на сдружение "Странджански Манов мед" , както и пчелари и представители на академичната общност. 
Симпозиумът, който се провежда за втори път в град Царево включва два основни тематични панела "Манов мед - наука и практика" и "Опрашване, опрашителни и екосистемни услуги". Участниците в настоящия симпозиум обменят информация и научни резултати в посочените направления, получени в последните години. Основните теми заложени в дискусиите ще информират световната пчеларска общност и гражданското общество за проблемите и начините за тяхното решение.

Също важна тема за участниците във форума засяга един по-различен пчелен продукт — пчелният цветен прашец.
"Странджанският прашец е от най-качествения прашец в света изобщо. Тук характерното е, че пчелите го събират от диворастящи храсти, треви и дървесни видове. Липсват полено-технически култури и в прашеца се съдържа полено-памуклийка. Това е растението, което съдържа най-много полихронови съединения. Другото, което е същественото е, че веднага след като регистрираме странджанския манов мед като защитено наименование за произход, ще се опитаме да регистрираме още един продукт — странджански цветен пчелен прашец. С две защитени имена за произход ние ставаме лидери в Европа", сподели председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.

Форумът се провежда от 31 юли до 3 август в НЧ "Георги Кондолов-1914" - гр. Царево. Актуална програма както и подробности за участие, можете да намерите в сайта на симпозиума: www.honeydewhoney2018.org

Прочетена 4225 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево