×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 923
Вторник, 13 Юни 2017 09:32

500 танцьори на петото „Хоро край морето“

Оценете
(2 гласа)

Петият фестивал „Хоро край морето“  събра над петстотин любители на народните танци. Пъстри носии, усмихнати лица и народна музика изпълниха град Царево в началото на летния сезон. Танцьори от цяла България пристигнаха още в петък, за да станат част от голямото съботно събитие, провеждано по традиция в началото на месец юни. Националният фестивал на танцовите клубове се провежда в Царево под патронажа на кмета инж. Георги Лапчев, а организатори са ФТК „Иглика“ Царево, Община Царево и НЧ „Георги Кондолов-1914“.

Фестивалът започна от Морската градина с дефиле на танцовите клубове, които под звуците на музикален съпровод преминаха през главната улица на града и се събраха на площада. По традиция кметът Лапчев откри официално фестивала и приветства хореографите и участниците. Танцьори от четирите клуба, ръководени от художествения ръководител Дамян Дамянов, поздравиха публиката с изпълнение на общ танц.

След официалното откриване фестивалът продължи с индивидуални изпълнения на всички двадесет и два клуба, които бяха пристигнали от различни региони на България, за да се изявят на сцената в гр. Царево. Наред с индивидуалните изпълнения, четиристотинте участници извиха заедно задължителни хора от петте фолклорни области на страната. Жители и гости на Царево с удоволствие се наслаждаваха на красота на българските танци и носии и бурно аплодираха изпълненията на всеки клуб.

След продължилата три часа танцова програма , всеки клуб получи грамота, плакет за участие, символа на фестивала кораб –сувенир и кошница със специални подаръци, подготвени от ТК „Иглика“ . Най- голямата награда, която получиха  участниците в „Хоро край морето“– Царево 2017, са спомените за вълнуващото изживяване, които ще ги доведат отново в Царево на следващото провеждане на фестивала през юни 2018г.

Прочетена 4132 пъти
Copyright 2012. Joomla Templates 2.5 | Официален сайт на община Царево